Siltiem, gaišiem un mājīgiem svētkiem
Ko vajadzēs:
- Šķēres
- Cilindrisku kartona trauku ar noslēgtu dibenu
- Papīra dvieļus
- Cepamo eļļu
- Nazi
- Baltu konusveida sveci
- Skārda bundža
- 450g parafīna
- Lielu katlu
- Koka iesmu
- Vaska krītiņus
- Lielu karoti
- Sasmalcinātu ledu
- Bļodu
Ja kartona traukam ir nosegta augša, to nogriež, lai sagatavotu sveces veidni. Ar papīra dvieļa palīdzību veidnes iekšpusi ieziež ar cepamo eļļu. Ar nazi nogriež no sveces apakšas tik daudz, lai gan svece, gan veidne būtu viena augstuma.
Tikmēr skārda bundžā ieliec parafīnu, ko liec katliņā ūdens peldē uz zemas uguns. Ar koka iesmu maisu masu līdz parafīns ir izkusis, tad pievieno un iemaisi masā vaska krītiņus, tādā krāsā, kādā vēlies sveci.
Ielej apmēram 1cm biezu kārtu karstā parafīna izveidotajā veidnē (uzmanīgi, bundža būs karsta) un uzreiz iestiprina veidnes vidū parafīnā balto sveci (ar degli uz augšu). Pieturi sveci 1-2min, kamēr parafīns sacietē.
Ar karoti ap sveci ieklāj ~3-4cm biezu kārtu ar sasmalcinātu ledu, tad ielej tikpat biezu kārtu ar karsto parafīnu, tad atkal ledu, parafīnu utt. līdz veidne ir piepildīta līdz sveces degļa augstumam.
Atstāj veidni bļodā (no tās tecēs ūdens) uz 1 stundu, kamēr sacietē parafīns, tad noplēs kartona veidni no sveces.
Gatavs!